Misiunea scolii: "Suntem model al formării profesionale a elevilor, în parteneriat cu industria și comunitatea locală, dezvoltând respectul față de muncă "
Viziunea scolii: "Vom fi furnizorul principal de forță de muncă înalt calificată pentru industria locală având cadre didactice competente, stabile și un sistem propriu de management KAIZEN eficace, eficient și inovativ "
NOUTĂȚI  |  SECRETARIAT  |  FORMULARE  |  DISTRIBUȚIE LOCURI  |  PROIECTE  |  LEGISLAȚIE
  FORMULAR DE INSCRIERE 2018 [click aici » ]
  Noutăți
Şcoala germană Kronstadt din Braşov, un model pentru Colegiul Tehnic “ID Lăzărescu” Cugir
Monday, May 20, 2013 4:29 pm
Şcoala germană Kronstadt din Braşov, un model pentru Colegiul Tehnic “ID Lăzărescu” Cugir
Delegaţiei cugirene i s-au alăturat reprezentanţi a trei societăţi comerciale şi anume: SC Uzina Mecanică Cugir,  SC Star Transmission Cugir şi SC Nova Grup Cugir. Obiectivul vizitei l-a constituit realizarea unei documentări cu privire la modul în care funcţionează Şcoala profesională germană Kronstadt, unitate de învăţământ care pregăteşte elevi, în unele meserii căutate pe piaţa muncii. Deplasarea s-a realizat de altfel, în contextul în care cu două săptămâni în urmă, secretarul de stat din MEC Stelian Fedorca aflat într-o vizită la Cugir a recomandat şcoala germană Kronstadt drept model pentru colegiul tehnic cugirean care are posibilităţi de pregătire profesională după exemplul instituţiei de învăţământ braşovean. A fost ocazia propice ca reprezentantul MEC să-i îndrume pe reprezentanţii cu responsabilităţi în domeniu pregătirii forţei de muncă să viziteze cunoscuta instituţie de învăţământ din Braşov.
 
Potrivit directorului Colegiului Tehnic din Cugir, ing. Alexandru Micaciu, exemplul şcolii germane de la Braşov se poate aplica şi la Cugir, în baza unui program precum “Alegeţi şcoala care ţi se potriveşte!”, desfăşurat pe o perioadă de 2 ani, după clasa a-IX-a,(limită de vârsta fiind de 18 ani), ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal.
 
În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezenta 40%, în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va însemna 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune pe instruirea practică 75%. Predarea se va face în limba romană.Avantajele ar fi acelea că elevii se pot pregătii în meserii căutate pe piaţa muncii,( la Cugir, spre exemplu, prelucrători prin aşchiere), accent sporit de pregătire practică, prioritate la angajare după absolvire, diploma recunoscută pe plan european, transport şi masa asigurate pe perioada practicii, bursa lunară care răsplăteşte rezultatele bune:
- din partea agenţilor economici 200 lei
- din partea statului 200 lei
 
 În această perioadă, elevii vor fi sub supravegherea şi îndrumarea continuă a agenţilor economici şi vor avea posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.
 
Potrivit informaţiilor primite de la directorul Alexandru Micaciu, o parte a procesului de instruire practică se va desfăşura în atelierul şcolii, fapt ce va determina reabilitarea atelierului şcolar şi dotarea corespunzătoare a acestuia. O preocupare ce ar urma să aparţină, conform înţelegerii, administraţiei locale. (C. P.)

Sursa: ZiarulUnirea
Link: http://www.ziarulunirea.ro/scoala-germana-kronstadt-din-brasov-un-model-pentru-colegiul-tehnic-id-lazarescu-cugir-183933.html